Karakter

Speels, opgewekt, vriendelijk, attent, ongecompliceerd… zomaar wat termen die te lezen zijn als je zoek gaat naar karakterbeschrijvingen. Maar achter dat leuke en schattige uiterlijk gaat een passionele en gedreven hond met een groot uithoudingsvermogen schuil. Een rondje om de kerk is dus niet voldoende voor deze actieveling en dat dient een nieuwbakken Tollereigenaar zich te realiseren. De meeste Tollers zijn dol op apporteren en zwemmen en hebben voor deze behoeften een uitlaatklep nodig. Of dat nu in de vorm van jachttraining of frisbee is, dat maakt de hond niet veel uit. Buiten actief, binnen rustig, de ideale combinatie voor de sportieve hondeneigenaar.

Mensenvriend

Tollers zijn echte mensenvrienden, hoewel ze soms wat terughoudend naar vreemden kunnen zijn. Ze zijn gek op hun familie en ook de kinderen worden in hun hart gesloten. Het is opmerkelijk hoe geduldig Toller zijn tegenover kinderen. Het verschil tussen de Toller en de andere retrievers is dat ze over het algemeen iets zelfstandiger en eigenzinniger zijn.

Intelligente hond

Het zijn waakse honden, maar niet overdreven blafferig, wat ook wel prettig is. Daarbij is het een intelligente hond en daarom makkelijk te trainen, maar een intelligente hond vormt zeker ook weer een geheel eigen uitdaging! Je zult niet de eerste zijn die door zijn Toller voor de gek wordt gehouden omdat hij je – letterlijk en figuurlijk- te slim af is!

Hersenwerkjes  oplossen is dus echt een leuke binnen activiteit voor je Toller.

Overvragen

Een ander gevaar is overvraging door de enthousiaste Tollereigenaar, die maar door blijft gaan en van geen ophouden weet. Ook voor die actieve Toller moet er soms een moment van ontspanning zijn anders wordt er teveel druk op deze, toch wel gevoelige, hond gelegd en dat doet je verstandhouding geen goed.

Op zoek naar uitdaging

Er zijn Tollers met een engelengeduld die keer op keer een oefening willen doen, maar er zijn ook Tollers die de longen uit hun lijf gillen van frustratie en ergernis tijdens de zoveelste “saaie oefening”. Ben je aan het denken om met je Toller een cursus te volgen, dan is het raadzaam om vooral goed te kijken of het aanbod ook echt bij je hond past. Eem cursus dient leuk en leerzaam te zijn (het is een qualitymoment van jullie samen), niet een bron van ergernis of frustratie. Niet voor jou, maar ook zeker niet voor je Toller!

 

Bron: doggo.nl